Archives Červen 2024

Drop velký, pozorování v Nové Bystřici

 

Oznámení pozorování kriticky ohroženého druhu Dropa velkého (Otis trada)

 

Chraňme Českou Kanadu z. s. oznamuje výskyt Dropa velkého (Otis tarda), celosvětově zranitelného a v České republice kriticky ohroženého druhu.

Není to prvně pozorovaný výskyt a přelet v k.ú. Nová Bystřice a na území v aktuálních hranicích Přírodního parku Česká Kanada, ale prvně zdokumentovaný.

Dokument (video), výskytu a pozorování bylo zaznamenáno v blízkosti koridoru vymezeného pro plánovanou stavbu „Východní obchvat Nová Bystřice, silnice II/128.

Ochrana mizející středoevropské populace dropa velkého může být vzhledem ke značným prostorovým nárokům druhu úspěšná pouze tehdy, pokud bude prováděna koordinovaně ve spolupráci s okolními státy na velkoplošné úrovni.

Tradiční místa výskytu v ČR, jak je nám známo, (Znojemsko; 2019–Hrubčice na Prostějovsku; 2023 Holešov), s nepravidelným pozorováním jednotlivých dropů nebo jejich malých skupin je tedy nyní dokumentováno i v Nové Bystřici.

Výskyt dropa velkého v našem regionu může být důsledkem úspěšného záchranného programu probíhajícího v Rakousku, kde se podařilo zvrátit klesající trend místní populace a dosáhnout postupného navyšování stavů.

Drop velký je v ČR dle vyhlášky č. 395/1992 Sb. zvláště chráněn jako kriticky ohrožený druh.

 

Podáváme tuto zprávu a těšíme se na spolupráci v rámci záchranného programu, který popisuje vývoj jeho populací u nás i v okolních státech, biologii dropa a jeho nároky na prostředí, pojmenovává ohrožující vlivy a navrhuje opatření k jeho záchraně.