Archives Květen 2024

Obchvat a Referendum

Skutečnosti, které dnes vnáší nesoulad mezi občany Nové Bystřice a boří veškeré dříve dobré vzájemné vztahy.

 Proč se to stalo a proč je dnes občan vtažen a postaven do situace, kdy má rozhodnout zodpovědně o projektu, o kterém až do 24. 1. 2024 rozhodovali jiné instituce, jiné orgány a jiní lidé?

Jak a kdy to začalo?

Rok 2008 – koncepce optimalizace silniční sítě – silnice II/128 – hlavní silniční tah do Rakouska. Jihočeský kraj

Rok 2012 – Studie proveditelnosti východního obchvatu Nové Bystřice, silnice II/128 – Jihočeský kraj

Rok 2019 – Posuzování vlivů na životní prostředí – zahájení zjišťovacího řízení – rozhodnutí odboru životního prostředí Jihočeského kraje, že stavba není významná a že není vyžadována Studie EIA.

Rok 2022 – Zadání výběrového řízení projektové dokumentace k veřejné zakázce „Východní obchvat Nové Bystřice, silnice II/128“ – Jihočeský kraj.

Rok 2022 – Vyhodnocení soutěže a smlouva s vítězem – Sdružení PX-AXIS-Obchvat Bystřice Pontex, spol. s r.o.

Rok 2024 – Představení rozpracovaného projektu přítomné veřejnosti v sále KD Koruna v Nové Bystřice ve středu 24.1.2024

Vše je jistě podle práva a zákonů, ale bez informování občanské veřejnosti.  

Je jistě na rozhodnutí každého, jak s informacemi naloží. Pokud však občan není informován, že se vůbec něco kolem projektu Obchvatu děje, je to selhání samosprávné demokracie ve veřejné správě a správě věcí veřejných.

A nyní občane, rozhodni, jak to tedy bude. Měl jsi na to čas od 24.1.2024 do 7. a 8.6.2024.

  • My, Jihočeský kraj, jsme rozhodovali 16 let za tebe. Měli jsme možnost vše konzultovat s odborníky a experty.
  • Ty, občane, máš jen informace z 24.1.2024 a možnost stažení dokumentace z internetu. Rozhodni se za 5 měsíců.

Zákon a historicky první referendum v Nové Bystřici ti dává příležitost rozhodnout.

Rozhodnout o tom, jak bude nevratně ovlivněn život našich občanů, krajina a generace, kteří zde budou žít po nás.

Bude pro budoucnost realizace projektu opravdovou výhrou nebo opravdovou prohrou?

Koncepce optimalizace silniční sítě Jihočeského kraje

Koncepce optimalizace silniční sítě Jihočeského kraje.

 Cílem je výběr a analýza takové dopravní sítě, která je optimální z hlediska dopravní obslužnosti a progresivního rozvoje Jihočeského kraje. Je tedy na této síti účelné primárně plánovat opatření investičního i neinvestičního charakteru. Projekt byl realizován od září roku 2009 do listopadu roku 2010.

Koncepce optimalizace dopravní sítě na území Jihočeského kraje – Březen 2011

Obchvat N. Bystřice – důvodem je vysoký podíl zbytné tranzitní dopravy na silnici II/128 (v závislosti na překategorizaci sil. II/128 na sil. I. třídy);

(zbytná doprava 1. stupně – v daném území nemá ani svůj zdroj ani cíl (= tranzitní doprava); z daného území ji lze vyloučit změnou trasy – vytvořením podmínek pro převedení dopravy tranzitní průjezdné na objízdnou)

Investiční opatření dle MMD – s vysokou prioritou – MMD56 – II/128 – Obchvat Nová Bystřice

Proč je silnice II/128 v úseku Jindřichův Hradec – hraniční přechod s Rakouskem – Grametten tak významná?

Dopravní infrastruktura je důležitým předpokladem pro efektivní nákladní dopravu zapojenou do logistického a distribučního řetězce. Silnice II/128 v tomto logistickém a distribučním řetězci slouží a funguje opravdu jenom jako krátká, cca 20 km, ale významná spojka silnic I. třídy. Silnice II/128 pokračuje na území Rakouska po silnici B5 až k obci Göpfritz and der Wild kde se spojuje se silnicí I. třídy – E49.

Logisticky ani distribučně nejsou tyto silnice II. třídy významné. Neleží, na nichž žádná centra ani místa, která jsou závislá na pravidelném denním zásobování zboží či služeb těžkou nákladní dopravou. Tudíž všechna těžká nákladní kamionová doprava neslouží zásobování a jakékoli jiné podpoře rozvoje regionu, ale pouze tranzitním průjezdem poškozuje silnice, kterou nejsou pro tuto dopravu určeny, a ohrožuje a znepříjemňuje život obyvatel v obcích ležících na trase.

Tudíž mezinárodní nákladní doprava z hlediska logistického výkonu i dopadu na životní prostředí realizující cesty se zbožím, odpady a službami na trasách procházejících historickými menšími obcemi mají negativní dopady a odehrávají se v prostoru sdíleném s mnoha dalšími uživateli, včetně provozovatelů veřejné dopravy, uživatelů soukromých automobilů, cyklistů a chodců.

Proto jsou oprávněné snahy, nejenom Spolku Chraňme Českou Kanadu omezit tranzitní kamionovou dopravu, tam kde je to možné.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/kamiony-doprava-objizdky-myto-silnice-prvnich-trid-ministerstvo-dopravy-ano_1910200600_miz

Požadujeme také dořešení využití satelitního systému k pokutování tranzitních vozidel, která záměrně budou objíždět zpoplatněné úseky,“ nastiňuje mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

„Chtěli bychom také, aby Státní fond dopravní infrastruktury finančně podpořil navrhované úpravy, které by ochránili silnice druhých a třetích tříd, a to zejména dopravní značení omezení dopravy na dvanáct tun.“

Jsme přesvědčeni, že podáním Návrhu stanovení dopravního značení omezujícího tranzitní nákladní dopravu nad 12 tun k správnímu řízení obce s rozšířenou působností na silnici II/128, je odpovídajícím, jiným řešením nebezpečného stavu v centrální části města Nová Bystřice.

Krajina v obchvatu

V Jihočeském kraji se připravují dopravní stavby za miliardy. Ne ve všech případech jsou ale prezentované důkazy o slibovaných přínosech přesvědčivé.

Podobného efektu lze dosáhnout mnohem levněji, například důslednou regulací dopravy.

Navíc by se tím zamezilo zbytečnému poškození a fragmentaci krajiny.

https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/224562248410018/#shadowContent

 

 

Jak omezují tranzitní nákladní dopravu jinde.

V pátek 7. 6. a sobotu 8. 6. 2024 mají občané Nové Bystřice možnost vyjádřit se v historicky prvním referendu, které se koná na základě „Návrhu přípravného výboru“ v souladu se zákonem o místním referendu. Občané mají rozhodnout o stavbě, která je největším zásahem do okolní krajiny v celé 850 leté historii města. Základní příčinou je tranzitní kamionová dopravy procházející centrem města po silnici druhé třídy, způsobující zátěž obyvatelstva a veřejného prostoru.

Projektová dokumentace pro novostavbu této pozemní komunikace byla představena dne 24. 1. 2024 přítomným účastníkům v sále KD Koruna. Občané, kteří v sále nebyli, se mohli s dokumentací seznámit na www.novabystrice.cz.

Na jednání zastupitelstva dne 20. 3. 2024 se část zastupitelů domnívala, že projekt není připraven k hlasování. Namítali, že referendum by mělo proběhnout, až bude projekt připravený. Problém je, že veškeré práce na projektu, tedy i zapracování všech připomínek, jsou pokynem Jihočeského kraje zastaveny do vyjádření Města. Proto zastupitelstvo usnesení o konání referenda neschválilo.

Na scénu nastupuje iniciativa „PRO REFERENDUM“. Získává zákonem danou podporu občanů pro konání referenda. Předmětná stavba obchvatu rozděluje občany města na dva tábory a vnáší do města rozklad sociální soudržnosti.

Jedni krajský záměr zavrhují, zejména kvůli vizuální, ekonomické a ekologicky nenapravitelné škodě, druzí by pro klid v centru města odklon tranzitní dopravy uvítali. Výsledek referenda jenom popíše, které emoce převáží a kolik obyvatel se referenda zúčastní.

Zástupci Jihočeského kraje a starosta města Nová Bystřice tvrdí, že není jiné řešení, jak vymístit zbytnou tranzitní dopravu z historického centra města než stavba obchvatu.

Jsme v 21. století a můžeme si informace, které nás zajímají, na internetu vyhledat. Učinili jsme tak za vás a vyhledali, že řešení zakázat tranzitní dopravu na silnících II. třídy je možné.

Již v roce 2018 reagovali pražští radní vyhlášením plánovaného zákazu vjezdu kamionů. https://nasregion.cz/ulevilo-se-ricanum-po-zavedeni-zakazu-tranzitu-kamionu-19837/

Dva roky nato v roce 2020 rozhodl i plzeňský kraj, který aktivním přístupem řešil zákaz vjezdu pro tranzitní nákladní vozy nad 12 tun u svých dvou silnici II. třídy.  https://www.plzen.cz/hejtmanstvi-chysta-zakaz-vjezdu-pro-vozy-nad-12%20tun-na-dve-silnice-ii-tridy )

Náš „Návrh o stanovení místní úpravy provozu – dopravní značení zákazovou značkou v souladu s legislativní úpravou dle zákona č. 268/2015 Sb.“ zakazující jízdu tranzitních kamionů nad 12 tun“ zastupitelstvo města na posledním jednání nepodpořilo.

Praha, Plzeň a možná i další obce omezení průjezdu tranzitních kamionů řeší.

Vedoucí odboru dopravy Plzeňského kraje iniciuje vznik pracovní skupiny, vedoucí odboru dopravy Jihočeského kraje tvrdošíjně tuto možnost popírá.

Plzeňský kraj sám aktivně naplňuje a zodpovědně vyhledává zákonné možnosti, Jihočeský kraj naopak zákonné možnosti odmítá a odpovědnost přesouvá na občany Nové Bystřice, aby rozhodli o stavbě formou referenda.

ZODPOVĚDNOST KOLEKTIVNÍHO ROZHODNUTÍ NENÍ VYMAHATELNÁ.

VOLTE S CHLADNOU HLAVOU.

PŘEJEME ŠTASTNOU VOLBU.

Referendum o budoucnosti Nové Bystřice

REFERENDUM O BUDOUCNOSTI NOVÉ BYSTŘICE

Obchvat s mosty lidem i přírodě škodí, zvolme řešení, co nás ani krajinu neohrozí!

Chraňme spoluobčany ne obchvatem, nýbrž rozumem.

Řešení je v chytré dopravě, ne v betonové džungli!

  • Plánovaný obchvat je monstrózní. Z obou, zejména pak z více než 18metrů vysokého mostu bez zábran, se hluk ponese do širokého okolí.
  • Plánovaný obchvat je neefektivní. Podle směrodatných tabulek v projektu odvede jenom část těžké dopravy z města, což naznačuje nedostatek účinnosti plánovaného řešení. Doprava v důsledku obchvatu pouze postihne více osob.
  • Plánovaný obchvat je devastující. Realizace obchvatu způsobí skokové zhoršení kvality života pro mnoho lidí a odřízne město od okolí. Hluboce a nevratně zasáhne přírodu. Stojí proti současným trendům a snahám o udržitelnost životního prostředí pro nás a naše děti.
  • Plánovaný obchvat je zbytečný. Existuje řešení omezit dopravu dopravním značením, stačí pouze vůle a spolupráce odpovědných osob. Tím by se zásadním způsobem a v dohledné době ulevilo osobám bydlícím na hlavním tahu.
  • Plánovaný obchvat je drahý. Namísto vnucované a na sociálních sítích oslavované megalomanské stavby za tři čtvrtě miliardy stačí dvě dopravní značky po tisícovce. Říká se tomu péče řádného hospodáře.
  • Realizace stavby obchvatu je velmi dlouhodobý proces. Tedy po mnoho následujících let se situace těžké dopravy ve městě jen zhorší o stavební provoz.
  • Obchvat s sebou nese nebezpečí zmařené investice. I za hranicemi usilují o bezpečnost svých občanů a snaží se o omezení těžké dopravy po k tomu nevhodné komunikaci.

Pokud chceme ovlivnit naši budoucnost, musíme svůj názor vyjádřit v referendu.

Za své rozhodnutí poneseme plnou zodpovědnost!